5x heerlijke Portugese recepten met oud brood

5x heerlijke Portugese recepten met oud brood

Wat brood over dat droog of stug geworden is? Verwerk het in één van deze vijf heerlijke Portugese gerechten. En eigenlijk zijn deze Portugese recepten met oud brood zó lekker dat je er de volgende keer een extra broodje voor in je winkelmandje legt.

Het no-waste principe van de Portugese keuken 

De Portugese keuken kenmerkt zich door eenvoud en puurheid. Mediterrane ingrediënten en smaakmakers met een Oosters vleugje. Maar wat je ook vaak kunt bespeuren bij verschillende Portugese gerechten is het “no-waste” principe. Naast recepten met bijvoorbeeld oud brood, gebruiken ze ook vaak onderdelen van dieren, fruit en groenten die wij niet zo snel gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan varkensoren, darmen, garnalen hoofden, kippenbloed (sorry.. vind ik ook niet smakelijk). Maar denk ook aan het loof, schil en peulen van verschillende groenten en fruit.

Misschien heeft deze kijk op voedsel ook wel iets te maken met wat je terugziet in de (super)markten: De verse producten zien er veel minder “perfect” uit dan bij onze in de schappen. Hier zijn de “buitenbeetjes” eerder regel dan uitzondering en dat vind iedereen prima.

Van nood naar deugd

Een gedeelte hiervan is te verklaren vanuit de geschiedenis. De dictatuur van salazar en de slechte economische situatie haalde op culinair gebied het beste in sommige Portugezen naar boven. Ze werden creatief, probeerden zoveel mogelijk uit ingrediënten te halen. Hierdoor ontstonden er veel verschillende nieuwe recepten die nooit meer zijn verdwenen uit de Portugese keuken.

De voorbeelden die hierboven zijn genoemd zijn misschien geen gerechten die je graag uitprobeert. In Nederland zijn we dit helemaal niet gewend te eten en vinden we dat al snel vies klinken.

Creatief met oud brood

Maar waar wij Nederlanders wel goed in zijn is het eten van brood, toch? Ook met brood deden mensen vanzelfsprekend ook erg zuinig. Brood wordt na meer dan een dag toch al stug, droog en gewoon minder lekker. Ook hierop verzonnen de Portugezen trucs, zodat ze er toch nog van konden genieten. Dit leverde een hoop heerlijke Portugese recepten met oud brood op die vandaag de dag nog met smaak worden gegeten. Zeker ook door ons! 

Portugese recepten met oud brood

Daar is hij dan. De lijst met onze vijf favoriete Portugese recepten met “oud” brood.

Meer met brood?

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Heb jij één van deze Portugese recepten met oud brood geprobeerd? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vond! Laat het me weten door te delen op Facebook of Instagram en @saudalicious te taggen in de posts.

One Reply to “5x heerlijke Portugese recepten met oud brood”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire berichten

Portugese recepten: De lekkerste op een rij
Gezonde chocopasta maken zonder suiker (vegan)
Portugese Broodsoep met koriander | Sopa Alentejana
Met de auto naar Portugal tijdens corona?

Op vakantie naar Portugal?Booking.com