Perfect gebakken champignons op Portugese wijze

Perfect gebakken champignons op Portugese wijze

Als ze op de “petisco kaart” in Portugal staan, dan bestellen we ze! Perfect gebakken champignons met knoflook en peterselie op z’n Portugees oftewel; cogumelos salteadas. Zó simpel, maar zó smaakvol! En heel gezond trouwens. 

Bijna altijd kun je ze wel terugvinden op de kaart van een restaurant waar ze meerdere kleinere gerechtjes of tapas – petiscos dus – serveren. In sommige restaurants zijn ze nét wat lekkerder dan bij andere. Hier thuis komen ze ook geregeld op tafel, op brood, door de roerbak of op z’n Portugees, als hapje of bijgerecht. 

Restaurants in Santarém Portugal Midden Portugal
Champignons als onderdeel van de petiscos bij tascá in Santarém

Er staan dan ook al twee varianten met een kleine touch op Saudalicious; één met Portwijn, en één variant met kleine stukjes chorizo. Heerlijk! Nu vond ik het tijd voor een origineel recept, zonder poespas! Juist om jou te laten ervaren hoe verschrikkelijk lekker iets kan zijn, met zó weinig ingrediënten. Maar mét tips voor de juiste handelingen waardoor ook jij ze perfect smaakvol en knapperig gebakken krijgt.

portugese perfect gebakken champignons

10 tips voor de perfect gebakken Portugese champignons 

Maar hoe krijg je ze zo smaakvol, knapperig en sappig gebakken, zonder dat ze koken in hun eigen vocht? Ik heb 10 tips voor je, verzameld en geselecteerd uit informatie uit gesprekken met Portugese locals en Portugese chefs, uit eigen ervaringen en online research.

 1. Droog de champignons voor het bakken goed af. Spoel ze dan ook niet om, maar gebruik een papiertje om het vuil te verwijderen.
 2. Snijd de champignons niet te klein. Grote champignons mogen in kwarten of zessen, kleine kunnen door de helft. Zo behouden ze hun eigen smaak het beste. 
 3. Gebruik een brede, lage pan, zorg hiermee dat de champignons goed zijn verdeeld over de bodem, en niet teveel gestapeld worden. Hiermee ben je er zeker van dat ze echt gebakken worden, in plaats van indirect gestoomd. 
 4. Wees niet zuinig met de olijfolie! Gebruik een goede laag olijfolie en zorg dat de gehele bodem van de pan een laagje bevat voordat de champignons erin gaan.
 5. Laat de olijfolie in de pan eerst goed opwarmen worden. Je moet het echt horen sissen zodra je de champignons in de pan legt. Eventjes wachten dus, het is niet nodig om je warmte bron op de hoogste stand te zetten.
 6. Bak de champignons tussen 7 en 10 min op middelhoog vuur. 
 7. Roer voorzichtig, zonder de champignons teveel te beschadigen. Je kunt ook de pan schudden om alle kanten te bruinen.
 8. Gebruik grof zout, dat is het allerlekkerst bij de champignons! 
 9. Gebruik altijd verse groene kruiden, die je grof gesneden hebt (niet hakken!) Als je ze daadwerkelijk snijdt zorg je dat de aroma’s zo goed mogelijk bewaard blijven. Dit doe je door echt de snijbeweging te maken met het mes. Je kunt ook de schaar gebruiken om de blaadjes in stukjes van het takje te knippen, maar dat duurt wat langer. Verse kruiden hebben een intensere smaak, welke ook gemakkelijker over het hele gerecht verdeeld wordt.
 10. Voeg de kruiden, knoflook en het zout pas toe als de champignons al wat bruin gebakken zijn (+- na 4 min). Precies zodat ze niet verbranden, de champignons zo min mogelijk vocht verlies en de kruiden toch genoeg tijd hebben om hun smaken af te geven.

Recept perfect gebakken champignons met knoflook: 

Ingrediënten

 • 300 (kastanje) champignons
 • grof zout 
 • peper 
 • olijfolie
 • 2 el verse peterselie
 • 2 knoflook teentjes

Bereiding:

Snijd het onderste stukje van de steeltjes van de champignons af (ze mogen voor het grootste deel blijven zitten!). Maak de champignons schoon en snijd ze in stukken. Bak de champignons volgens bovenstaande tips. Hak ondertussen de knoflook fijn en snijd de peterselie grof. Voeg na ongeveer 4 minuten alle kruiden en het zout toe. Schep op een bordje en serveer met wat vorkjes. 

Bom Apetite!

portugese perfect gebakken champignons

Meer met champignons

10 Replies to “Perfect gebakken champignons op Portugese wijze”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire berichten

Portugese recepten: De lekkerste op een rij
Gezonde chocopasta maken zonder suiker (vegan)
Portugese Broodsoep met koriander | Sopa Alentejana
Met de auto naar Portugal tijdens corona?

Op vakantie naar Portugal?Booking.com