Shakshuka op z’n Portugees: Tomatada

Shakshuka op z’n Portugees: Tomatada

Midden Oosterse Shakshuka

Shakshuka is oorspronkelijk een Midden Oosters gerecht met gepocheerde eieren in saus van tomaten, ui en chilipeper met oosterse kruiden. Vanaf de eerste keer dat ik dit maakte was ik verkocht; heerlijke comfort food om van te smullen met een goed stuk brood om lekker mee te dippen. Sindsdien komen er dan ook verschillende varianten van dit gerecht bij ons op tafel.

Dat de Portugese en Midden Oosterse keuken elkaar weleens ontmoeten heb ik al eens eerder laten zien in het artikel van mijn versie van de Vindaloo – mijn lievelings curry!

Portugese shakshuka?

Ik vind het leuk om me te verdiepen in verschillende keukens, en dan met name de Portugese keuken natuurlijk. Laatst kwam ik een foto tegen dat erg leek op shakshuka, maar ik las dat het hier ging om een tomatada. Daar had ik nog nooit van gehoord. Wat blijkt? Het ging om een een authentiek Portugees gerecht uit het Zuiden van het land. Het lijkt verdacht veel op de shakshuka qua looks en qua bereiding. Met name de kruiden zijn anders. Ook in Portugal is er niet één variant. In de Alentejo gebruiken ze bijvoorbeeld ongepelde tomaten en gepocheerde eieren, terwijl ze in de Algarve de tomaten juist ontdoen van hun vel en zaden en de eieren losroeren tot “crumbled eggs”. Daarnaast gebruiken ze verschillende kruiden, verhoudingen, etc.

Tja, welke versie zou er eerder zijn? De Shakshuka of tomatada? Weet jij het? Maak in ieder geval vast kennis met mijn versie; gepocheerde eieren in een saus van tomaten, uien en aubergine.

Recept tomatada

Wat heb je nodig voor twee personen:

 • 1 grote ui
 • 2 knoflooktenen
 • 1 aubergine
 • 750 g rijpe tomaten
 • 4 eieren
 • zo nodig 2-4 el tomatenpuree en wat water (afhankelijk van de rijpheid van je tomaten)
 • 1 el oregano
 • 1 el gedroogde rozemarijn
 • peper en zout naar smaak
 • scheutje witte wijn azijn
 • 6-10 zwarte olijven zonder pit (biologische kalamata)
 • verse peterselie
 • evt: massa de pimentão of paprikapoeder (zie uitleg hieronder)*

*Geen onmisbaar ingrediënt, maar wel héél erg aan te raden; massa de pimentão. Het geheim van een diepere smaak zit ‘m in deze toevoeging! Ik maakte al eens een simpelere en mildere versie; kijk hiervoor bij deze varkenshaasjes.

Gebruik je mijn simpele variant? Voeg dan 2 eetlepels toe.

Gebruik je een gekochte zoals deze, gebruik dan 2 theelepels (en geen toegevoegd zout meer!)

Geen massa de pimentão? Gebruik dan een beetje zout en 1/2 el paprikapoeder!

tomatada portugese shakshuka bestek

Bereiding:

 • Versnipper de ui en snijd de knoflook fijn. Bak ze samen in een grote koekenpan (geen wokpan!) met wat olijfolie totdat de uien wat glazig worden.
 • Snijd ondertussen de aubergine in kleine blokjes en ontdoe de tomaten van hun vel.*

*In dit artikel leg ik je uit en laat ik je zien hoe je gemakkelijk tomaten kunt pellen!

 • Voeg de aubergine blokjes bij het uienmengsel. Zodra ze wat bruin verkleurd zijn kunnen de tomaten, kruiden en eventueel de massa de pimentão erbij. Zijn de tomaten erg waterig? Dan is water en tomatenpuree niet nodig. Mijn tomaten waren wat steviger dus ik voegde daarom op dit punt 2 el tomatenpuree en 50ml water toe.
 • Roer alles even door en laat dit zo’n 25 minuten zachtjes pruttelen op middelhoog vuur met de deksel op de pan.
 • Haal hierna de deksel van de pan, voeg een klein scheutje azijn toe en roer alles even goed door. Zet het vuur vervolgens iets lager, maak 4 “holtes” in het mengsel met je pollepel en breek hier je eitjes boven. Kruid zo nodig met wat extra peper en zout.
 • Doe de deksel terug op de pan en laat het geheel nog lekker pruttelen tot de eieren zo gaar zijn als dat jij lekker vindt!
 • Snijd ondertussen wat brood voor erbij en snijd de olijven in ringetjes en de peterselie grof.
 • Deze tomatada of shakshuka is heerlijk om zo uit de pan te eten. Maak het tot slot af met verse peterselie en de olijf-ringetjes.

Bom apetite!

tomatada portugese shakshuka opscheppen

Heb je deze Portugese shakshuka geprobeerd? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vond! Laat het me weten in de comments of deel jouw creatie op Facebook of Instagram en tag Saudalicious om het met me te delen!

*Dit artikel bevat affiliate links

15 Replies to “Shakshuka op z’n Portugees: Tomatada”

 1. Ik durf niet, denk dat dit weer 1 van die gerechten is waarbij je samen met mijn vrouw onder 1 hoedje speelt om me doordat het zo lekker is me er zoveel willen laten van eten dat mijn culinaire genotspier zou barsten.

 2. Ik kan een variant uit México. Huevas companha. Heerlijk, maar ik ga dit zelem proberen. Sou het in een paellapan ook voor zes of acht personen te maken zijn?

  1. Hoi Gerard, Oh dat klinkt ook goed! Ik denk wel dat dat moet lukken, al zou je dan misschien iets minder eieren kunnen gebruiken (12 tot 16 eieren in één pan is misschien wat veel!) Let erop dat je de pan wel moet kunnen afdekken met een deksel. Ik ben benieuwd hoe het gaat bevallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire berichten

De lekkerste Portugese recepten op een rij
Gezonde chocopasta maken zonder suiker (vegan)
Portugese Broodsoep met koriander | Sopa Alentejana
Autovakantie Portugal 2018 - Met de auto naar Portugal

Op vakantie naar Portugal?Booking.com