Niet meer moe wakker worden? 10+ tips!

Niet meer moe wakker worden? 10+ tips!

In een eerder blogartikel deelde ik 10 tips om makkelijker in slaap te vallen. Maar wat als je wel in slaap kunt vallen, maar je alsnog moe wakker wordt?

slaapkwaliteit vs -kwantiteit

Herken je dat? Je hebt in de avond geen zin om naar bed te gaan en in de ochtend juist geen zin om op te staan. Of misschien heb je geen probleem met op tijd je bed in duiken, maar merk je toch dat je de volgende dag moe wakker wordt. Hoe kan dat toch? Je hebt toch voldoende geslapen? En je hoort toch juist uit te rusten van slaap?

Dit is iets dat ik mezelf vaak genoeg afvroeg. Ik had vooral veel last van hoofdpijn na een minder goede nachtrust. Spanning, te veel prikkels, te weinig slaap maar dus ook een minder goede nachtrust zorgt bij mij voor hoofdpijn. Ik ben een echt avondmens en ga dan ook vaak net iets te laat naar bed. Toch, ook wanneer ik voldoende sliep en ondanks dat ik geen moeite heb met inslapen, werd ik ‘sochtends vaak genoeg met hoofdpijn en vermoeidheid wakker. Nadat ik me meer ben gaan verdiepen in dit onderwerp, kwam ik erachter dat deze klachten alles te maken konden hebben met de kwaliteit van mijn nachtrust.

Een kwalitatief goede nachtrust helpt je enorm om je vermoeidheid in de ochtend zoveel mogelijk te verminderen. Een goede nachtrust is de basis van een fijn, gezond en gelukkig leven. Als je je energiek voelt, en dus goed bent uitgeslapen presteer je gedurende de gehele dag een stuk beter. Je voelt je gelukkiger en je kunt gewoon meer aan. Wat uiteindelijk weer voor een betere nachtrust zorgt. Een “opwaartse” spiraal dus eigenlijk. Andersom is dus ook het geval; hoe slechter je nachtrust, hoe minder makkelijk je dag verloopt, dit werkt als een soort sneeuwbaleffect. 

Nu ik hier een tijdje bewust mee bezig ben merk ik dat ik voor een groot deel zelf invloed heb op hoe energiek ik wakker word. Ik wilde gewoon niet meer steeds zo moe wakker worden! Daarom ben ik alles wat ik leerde en ook dingen die ik eigenlijk al wist (en zelfs adviseerde aan cliënten in mijn rol als psycholoog) eindelijk echt zelf goed gaan toepassen, en met succes! Dat kan jij natuurlijk ook!

Niet meer moe wakker worden?

Tip 1; comfort

Tip 1 is eigenlijk heel voor de hand liggend; een goed bed, een matras dat bij jouw lichaam past, een goed kussen en een fijn dekbed. Comfort kan zóveel verschil maken.

Ik heb al veel verschillende kussens gehad en heb sinds een tijdje eindelijk een kussen waarop ik echt fijn lig, en minder hoofdpijn krijg. Gek genoeg heb ik altijd weinig aandacht besteed aan mijn matras. Ik weet niet eens hoe oud ons vorige matras was, en misschien is dat maar goed ook. Toen ik in contact kwam met Club 9 en hun matrassen werd ik namelijk flink aan het denken gezet. Ik ben meer gaan lezen over het belang van een goed matras en het tijdig vervangen ervan. 

Want wist je bijvoorbeeld dat we ongeveer ⅓ van ons leven in bed, op ons matras, doorbrengen? Tja, als je elke nacht acht uur per nacht slaapt, is dat natuurlijk een gemakkelijke rekensom. Toch stond ik er nooit zo bij stil dat dit dus daadwerkelijk één derde deel van je leven is!  En dan hebben we het nog niet eens over de tijd dat je in bed doorbrengt om TV te kijken, te relaxen, te ontbijten en natuurlijk van je bedpartner te genieten… 

Een matras dat niet meer lekker ligt kan ons ‘s nachts onbewust wekken waardoor we minder diep slapen. Het kan de oorzaak zijn van stijve spieren in de ochtend of überhaupt van moe wakker worden. En dan te bedenken hoe onhygiënisch een matras op den duur wordt en wat dat voor onze gezondheid betekent… Ik draai daarom ook mijn matras eens in de zoveel tijd in de lengte en/of breedte even om. Maar eens in de zoveel tijd is een nieuw matras gewoon echt aan te raden!

Club 9 Sleep Service: je matras leasen

Had je er al eens eerder van gehoord? Club 9 Sleep Service is meer dan een matrassenmerk. Het is een service waarbij je een matras kunt leasen. Ja, leasen! Je krijgt van hen een matras dat aansluit bij jouw slaapgewoontes en je betaalt, afhankelijk van de maat, vanaf een tientje per maand. Elke 5 jaar wordt je matras vervangen voor een nieuwe. Dat betekent dus nooit meer een doorgezakt of onhygiënisch matras. 

Misschien denk je nu “OK, maar ,waar laat ik mijn matras na 5 jaar?” Nou, deze haalt Club 9 voor je op! Sterker nog, ze zorgen er zelfs voor dat jouw oude matras zo milieuvriendelijk mogelijk wordt afgebroken. Een dik pluspunt wat mij betreft!

Je kunt kiezen uit drie soorten, afhankelijk van jouw slaapgewoonten en het is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Omdat wij echte draaiers zijn hebben wij bijvoorbeeld gekozen voor het Comfort HR matras. Ik had het niet verwacht, maar het maakt zo’n verschil met onze oude matras! We slapen heerlijk!

Nieuwsgierig? Neem een kijkje op hun website en lees meer over de matrassen en hun ambitie om te gaan voor 100% recycling! Met de code Z7KP-RTW9-BAHS krijg jij ook nog eens 5% korting op jouw abbonement!

10 extra tips om niet meer moe wakker te worden:

Naast het regelmatig vervangen van je matras en een goed kussen én rustiger en sneller in slaap vallen, kun je zelf nog veel meer doen. Pas tegelijk ook onderstaande tips toe en je zult zien dat je uitgeruster wakker wordt

Disclaimer: Er zijn natuurlijk enorm veel factoren die invloed hebben op je slaapkwaliteit. Ik heb me beperkt tot de minder voor de hand liggende tips waar ik zelf baat bij heb. Sommige tips zijn daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen, andere tips zijn meer gebaseerd op ervaring.

1. Let op wat je eet en drinkt vlak voor het slapen gaan

Ga niet met honger naar bed, beperk cafeïne en suiker minimaal 4 uur voor het slapen gaan en zorg dat je genoeg drinkt gedurende de dag. Zo voorkom je dat je wakker blijft liggen, je onrustig slaapt, of dat je wakker wordt om te plassen of te snacken. Toch nog honger voor het slapen gaan? Neem dan een snack dat laag is in suikers en goed vult zoals lijnzaadcrackers.

gezonde crackers maken koolhydraatarm knapperig

2. Vermijd alcohol (Sorry!)

Ja deze valt natuurlijk ook onder eten en drinken, maar toch noem ik deze apart. Veel mensen denken dat één glaasje de slaap juist bevordert. Want inderdaad, je slaapt er sneller van in, ook ik spreek uit ervaring ;), máár je slaapt minder diep. Vooral de tweede helft van je slaap moet hieronder lijden. Hier ben je je vaak niet bewust van, maar kan wel één van de redenen zijn dat je in de ochtend minder fris wakker wordt. Jup, ook na één wijntje, biertje of Portugees sangríaatje

3. Neem afscheid van je telefoon (nog een keer; sorry!)

Rustig maar, je ziet hem morgenochtend weer. Dit doe ik al jaren en sinds ik hiermee gestart ben wilde ik gelijk niet meer anders. Het voorkomt dat ik hem pak als ik niet kan slapen (want blauw licht is funest voor je nachtrust!). Het licht én hetgeen wat je ziet of leest kan je namelijk gelijk in de wakker-stand zetten. Daarbij zorgt het ook dat het per definitie niet het eerste is wat je in de ochtend doet of ziet. 

4. To snooze or not to snooze?

Een snoozer… Ben jij er zo een? Ik beken… ik ben een ras-echte snoozer. Maar sinds ik vorige punt heb toegepast, gaat snoozen ook niet meer. Mijn wekker zet ik op mijn telefoon en kan ik dus alleen uitzetten door op te staan. Ik blijf vaak nog wel even liggen, maar opnieuw in slaap vallen doe ik niet meer. Snoozen gooit je bioritme in de war. Als je opnieuw in slaap valt begin je vooraf aan in je slaap cyclus en word je steeds opnieuw op een verkeerd moment van die cyclus wakker.

5. Word wakker op het juiste moment

Simpel klinkt dat hè? Dat is het natuurlijk niet. Nu we het toch over cyclussen hebben; het allerfijnste wakker worden is als je geen verplichtingen hebt en je uit jezelf wakker wordt. Gewoon, omdat je uitgeslapen bent. Dit kan helaas niet altijd. Onze slaap bestaat uit cycli en ons lichaam wil het liefst steeds één hele cyclus afgewerkt hebben voordat het wakker wordt. Als je uit jezelf wakker wordt, ben je waarschijnlijk aan het einde van een cyclus beland. Je slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten, dus het kan zijn dat jij op het moment dat je wekker gaat nét in een diepe slaap zit. In praktijk zou het dus kunnen dat je je meer vermoeid voelt als je wakker wordt na 8 uur slaap dan na 7 uur en drie kwartier slaap. Je zou hiervoor kunnen experimenteren met een kwartiertje langer of korter slaap, al is dat wel lastig omdat het natuurlijk nooit helemaal hetzelfde is. Nog makkelijker misschien: gebruik de app ‘Sleep Cycle’. Deze app schijnt je slaap te analyseren en je op het juiste moment wakker te maken. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar ben benieuwd, kende jij hem al?

6. Denk na over het licht in je slaapkamer

De meeste mensen slapen het best als het in de nacht donker is. Ik gebruik hiervoor verduisterende gordijnen, en als ik eens ergens anders slaap gebruik ik een oogmasker. In de ochtend kan het juist helpen om al wat meer licht in je kamer te hebben, zodat je minder moe wakker wordt. Natuurlijk licht is dan het fijnst, maar als je verduisterende gordijnen hebt, is dat soms lastig. Een wake-up light kan een mooie oplossing zijn!

7. Zorg voor voldoende slaapuren

Zo vervelend vond ik dat, als anderen na een erg korte nacht nog zoveel energie hadden en ik me voelde alsof ik net was overreden door een vrachtwagen. Herkenbaar? Nu is dat nog zo, maar weet ik ook dat het gewoon bij mij hoort. Ik heb nou eenmaal ongeveer 8 uur slaap per nacht nodig. Dit is voor iedereen anders. Sommigen hebben aan 6 uur slaap genoeg, anderen moeten wel 9 uur slapen. Door je dit te beseffen en niet steeds van jezelf te verlangen dat je dat gewoon zou moeten kunnen, zul je er ook sneller voor kiezen eerder naar bed te gaan. En daardoor dus ook minder moe wakker te worden!

8. Zorg voor een goede temperatuur en frisse lucht

Zorg ervoor dat het niet te warm (en niet te koud) is. Zo’n 18 graden schijnt de perfecte temperatuu te zijn. Slaap het liefst met het raam open. Als het erg koud is buiten, kun je je raam overdag dicht houden en alleen op een klein kiertje zetten als je gaat slapen. Te koud is natuurlijk ook niet handig. Is het juist te warm buiten, zorg dan voor een koelsysteem.

9. Neem het geklaag van je partner serieus!

Nee, niet altijd natuurlijk ;). Maar klaagt je partner dat je snurkt, tandenknarst, of dat je benen onrustig zijn tijdens je slaap? Dan is het misschien wel een goed idee om dit serieus te nemen. Heb je het gevoel dat één van deze dingen bij jou spelen én word je vaak vermoeid of met hoofdpijn, kaakpijn of een hele droge mond wakker? Ga dan vooral langs de huisarts en benoem deze klachten ook. Deze klachten kunnen wijzen op aandoeningen die een goede slaap in de weg zitten en misschien wel heel makkelijk te verhelpen zijn!

10. Overweeg het slikken van bepaald supplementen

Het beste is natuurlijk als je zonder kunt, maar het kan mogelijk wel helpen wanneer je bijvoorbeeld te kort komt van een bepaalde stof. Sommige supplementen (ik heb het dus niet over slaapmedicatie) kunnen de slaap namelijk ook bevorderen. Ikzelf slik bijvoorbeeld magnesium omdat ik merk dat ik hierdoor geen spierkrampen meer heb, maar ik merk ook dat het mijn slaap bevordert. Hier zijn ook verschillende onderzoeken naar gedaan (zoals deze, deze en deze). Daarnaast zijn er meer supplementen die een goede nachtrust kunnen bevorderen zoals valeriaan en l-theanine, maar ook de geur van lavendel bijvoorbeeld. Heb je geen idee of dit voor jou kan werken? Laat je dan adviseren door iemand die hier verstand van heeft.

En, hoe zit het met jouw nachtrust? Heb je ook last van moe wakker worden? Komen de tips je bekend voor, maar voer je ze ook echt allemaal al uit? Iets om over na te denken (maar niet ‘s nachts hoor 😉 ) Laat het weten in de comments, en deel ook jouw persoonlijke tips!

Heb je moeite met in slaap komen of word je vaak wakker? Dan heb je misschien ook wat aan deze 10 tips om sneller in te slapen

Vragen over dit onderwerp of suggesties voor onderwerpen op het gebied van gezondheid en/of mindset zijn natuurlijk ook welkom.

Heb je wat aan dit artikel gehad en/of ken je iemand die moeite heeft met in slaap komen? Deel het artikel op je social media via Facebook of Instagram en tag @saudalicious (FB) of @saudalicious.sabine (IG) om het met me te delen!

Bons sonhos! 

*Dit artikel bevat affiliate links

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Club 9.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire berichten

Op vakantie naar Portugal?Booking.com