Zelf Portugees leren? Deze 10 tips helpen je op weg

Zelf Portugees leren? Deze 10 tips helpen je op weg

Wil je graag Portugees leren zonder direct op cursus te hoeven? Of je nou beter Portugees wil leren spreken, schrijven en/of luisteren; met deze tien tips kun jij de komende tijd even vooruit! 

De Portugese taal leren

Waarom Portugees leren?

Tja, waarom zou je Portugees willen leren? Misschien ben je, net als ik, gezegend met Portugees bloed maar niet tweetalig opgevoed. Of misschien ben je van plan om hier (overigens ook net als ik ;)) te gaan wonen? Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat Portugal op je to-go lijstje staat, en dat je het leuk vindt als je een woordje met de lokale bevolking kunt spreken.

Auto-didactisch Portugees leren zonder cursus

Ik ben dus helaas niet tweetalig opgevoed, maar zou wel écht graag vloeiend Portugees spreken. Verschillende keren heb ik een poging gedaan om intensief te oefenen met de Portugese taal. Vroeger vroeg ik vaak aan mijn moeder of we een hele dag Portugees met elkaar konden praten, maar na een paar zinnen gingen we dan toch automatisch weer over naar het Nederlands. Dit gebeurde ook met andere voornemens, het kwam er uiteindelijk toch niet meer van. De weken dat ik in Portugal ben leer ik eigenlijk nog het meest, maar helaas zijn twee á drie weken toch echt te kort. Eenmaal weer thuis zakte dat dus weer weg. En toch, aan mijn motivatie ligt het niet… Herkenbaar?

Omdat ik het leuk vind om auto-didactisch aan het werk te gaan en mezelf dingen aan te leren ben ik op zoek gegaan naar laagdrempelige manieren om me de taal meer eigen te maken. Iedereen heeft andere leervoorkeuren en -gewoontes. Ik ben er nog niet helemaal over uit welke het beste bij mij past. Soms is het ook een mix van verschillende leerstijlen en manieren wat goed kan werken. Om die reden heb ik breed gezocht naar mogelijkheden om te oefenen met de Portugese taal. En die ga ik natuurlijk niet voor mezelf houden.

10 Tips om gemakkelijk en snel Portugees te leren

Hieruit zijn uiteindelijk 10 handige tips ontstaan die jou verder helpen met het leren van de Portugese taal. Deze tips gaan over het algemeen specifiek over de Portugese taal van Portugal. Maar ook in Kaapverdië, Brazilië en andere gebieden waar ze Portugees spreken, zullen ze je nieuw geleerde woorden en zinnen begrijpen!

1. Gebruik een handige app om Portugees te leren. 

Veel apps die ik tot nu toe heb gebruikt ondersteunen alleen het Braziliaans Portugees of leren je Portugees van uit het Engels. Uiteindelijk stuitte ik op de talen app “drops”. Eindelijk een app die ook Portugees van Europa ondersteunt, het leren mogelijk maakt vanuit zo ongeveer elk gewenste taal én heel fijn ondersteunt in je uitspraak. Met deze app kun je effectief je Portugese woordenschat vergroten. Je hebt met de gratis versie 5 minuten per dag om te oefenen. Je kunt de woorden die je al kent “wegswipen”. Maar dat kan wel vervelend worden als je dit vaak wil doen.

In dat geval kun je, net als ik, een premium account overwegen. Voor €2,92 per maand heb je direct toegang tot alle categorieën en niveaus, je kunt extra moeilijke woorden beter oefenen en je zit niet meer vast van de 5 minuten per dag. Ik vind het absoluut de moeite waard! Klik daarvoor hier.

zelf Portugees leren app drops

2. Gebruik deze handige zelf-studie boeken

Sommige mensen leren het liefst door het ook echt te zien, door regeltjes te leren kennen en door te oefenen en te herhalen. Voor deze mensen kan het handig zijn om (ook) gebruik te maken van een zelf-studie boek. Ik raad zeker wel aan om dit als basis te gebruiken, maar om zeker ook de taal te gaan voelen, beleven en te ervaren!

Het boek Snel en vlot Portugees leren spreken en begrijpen is een handig boek voor beginners. Ik heb deze zelf niet, maar wel positieve reacties van gehoord.

Het boek Portugees voor zelfstudie – Prisma Taalcursus bevat ook audio, waardoor je ook je luister en spreek vaardigheid tegelijkertijd kunt oefenen.

Wil je juist meer leren over grammatica? Kijk dan eens bij Prisma basisgrammatica Portugees.

3. Luister Portugese liedjes die je mooi vindt

Door het luisteren naar de Portugese radio, de vakanties in Portugal (en Kaapverdië) heb ik verschillende nummers voorbij zien komen. De meeste vergeet ik op te slaan of te onthouden, maar gelukkig is me dat met sommige wel gelukt. Ik heb er aantal fijne nummers verzameld in mijn spotify lijst die helemaal open staat om te volgen, mocht je het ook mooi vinden. Het zijn allemaal nummers in het Portugees of talen die afstammen van Portugees, zoals Creools (Kaapverdisch), Braziliaans en natuurlijk gewoon Europees Portugees. Ik ben altijd op zoek naar leuke aanvullingen dus tips zie ik graag tegemoet  in de comments onder dit artikel 🙂

Als je dan toch Portugese muziek aan het ontdekken bent, heb ik nog een andere héle fijne tip voor je. De gratis app Musixmatch zoekt automatisch lyrics mét vertaling bij de liedjes die je bijvoorbeeld via spotify luistert. Lekker meezingen dus! Echt ideaal om je uitspraak te oefenen. Houd wel een beetje rekening met je huisgenoten 😉

4. Zet de Portugese radio aan

Als ik geen eigen lijst op heb staan, luister ik nog wel eens naar de Portugese radio, gewoon via de browser. Zoals bijvoorbeeld Cidade FM of Radiocommercial. Je leert er nieuwe liedjes door kennen en het geklets tussendoor, wat ik bij Nederlandse radiozenders juist irritant vind, is hierbij ook weer handig om je luistervaardigheden te oefenen. Oja, en het geeft je soms gewoon het gevoel alsof je even in Portugal ben. Ook niet verkeerd :). 

5. Podcast om Portugees te leren

Ook via jouw favoriete Podcast kanaal kun je Portugees leren! Voor beginners zijn de podcasts “Portuguese with Carla” en “Portuguese Lab Podcast | Learn European Portuguese” handige Podcasts. Hier word je vanuit het Engels meegenomen in alledaagse Portugese dialogen die zij vervolgens met je gaan “ontleden”.

Voor degenen die al een aardig woordje Portugees spreken, maar nog wel moeite hebben met het verstaan van de snel pratende Portugezen is de Podcast van “practice Portuguese” een echte aanrader! Ook hun website is heel erg fijn, lees daar meer over bij punt 8.

6. Kijk Portugese series via internet

Via tvi.pt of sic.pt (episódios completos) kun je verschillende TV programma’s en ook series terugkijken. Het acteerwerk en de verhaallijnen zijn vaak om te huilen, maar het is een grappige en ontspannende manier om weer even met de taal in aanmerking te komen. 

7. Lees voor jou relevante artikelen in het Portugees

Zoek naar Portugese recepten of andere artikelen om te lezen. Zoek iets waar je interesse naar uitgaat, als je het echt nodig hebt of graag wil weten wat er staat, zal je merken dat het leuker en makkelijker wordt om het te vertalen. Sinds ik Saudalicious ben begonnen en me meer ben gaan verdiepen in de Portugese keuken, heb ik al veel nieuwe woorden geleerd op het gebied van koken en ingrediënten. Soms kan ik zelfs mijn moeder helpen met een vertaling wanneer het over kruiden of groenten gaat ;). En kom je er niet uit? Google translate is your best friend. Kopiëren – plakken et voilá.

Voorbeelden van leuke sites zijn bijvoorbeeld nit.pt en vidaativa.pt waar je leest over gezondheid fitness, nieuwtjes en recepten.

8. Lees Portugese boeken

Dit is een tip voor als je al een beetje Portugees kunt; lees een Portugeestalig tijdschrift of boek. Houd er wel rekening mee dat het lezen ervan waarschijnlijk niet zo ontspannend is als je gewend bent wanneer je een boek in je eigen taal leest. Qua keuze is het slim om rekening te houden met niveau en interesse. Vaak moet je dan, net als ik, een compromis sluiten; óf iets makkelijker maar iets kinderlijk en/of minder interessant , óf iets moeilijker maar waarschijnlijk boeiender. Ik lees nu bijvoorbeeld “Miúda, Deixa-te de M*rdas”. Een leuk boek over persoonlijke ontwikkeling en niet ál te moeilijk geschreven.

9. Maak gebruik van deze websites om Portugees te leren

Ik vond twee websites die Portugees leren ook makkelijk maken. De eerste is praticeportuguese.com, deze site richt zich speciaal op het Portugees van Portugal. Je kunt met een abonnement online Portugese lessen nemen. Maar er is ook een heleboel gratis beschikbaar, zoals korte fragmenten in podcast vorm en leuke youtube filmpjes met ondertiteling in het Portugees. De ondertiteling bij de podcasts zijn helaas alleen beschikbaar voor leden. 

De website pptonline.acm.gov.pt is in het leven geroepen door de Portugese overheid. Ook als je niet in Portugal woont kun je hier een account aanmaken. Je hebt vervolgens toegang tot een hele hoop “hoofdstukken” waarbij je plaatjes ziet met het bijbehorende woord. Een nadeel is echter wel, dat er geen vertaling bij staat waardoor er makkelijk misinterpretaties kunnen ontstaan van wat er bedoeld wordt met een afbeelding en je dus mogelijk een onjuiste vertaling leert. Ik gebruik het om die reden niet, maar zoals eerder vermeld; ieder zijn voorkeur. Ga je ermee aan de slag en spreek je nog geen Portugees? Zorg dan dat je rechts bovenin de taal even op “Engels” zet, zodat je de hulpknoppen wel kunt begrijpen. 

10. Gebruik Portugese instellingen

Verander de taal van je telefoon, horloge, laptop, of wat dan ook, naar Portugees. Waarschijnlijk gebruik je deze apparaten iedere dag waardoor je onoverkomelijk wordt blootgesteld aan de taal je jezelf leert wennen aan bepaalde woorden. Ik heb vaak op het punt gestaan om hem toch weer om te zetten, maar juist op dat moment is het goed om het toch te proberen. Want ook hier geldt weer; hoe hoger de noodzaak, hoe groter de kans dat het lukt en je het beter onthoudt.

Wel handig om te weten als je spijt hebt; zoek naar “idioma” in de instellingen om terug naar de oorspronkelijke taal te kunnen gaan.

Extra tip: Durven, doen en aangeven

Ja, en dan tot slot de beste tip van het rijtje. Oefenen. hardop spreken, nazeggen, meezingen en ga zo maar door. Pas als je het echt dóet leer je het beste. Wanneer je op vakantie gaat, geef dan ook aan bij de Portugezen dat je graag oefent. Portugezen oefenen zelf ook graag met andere talen en zijn snel geneigd om over te stappen op bijvoorbeeld Engels als ze merken dat jouw Portugees niet perfect is. Zie dit niet als demotivatie. Geef aan dat dat juist de reden is dat je graag in het Portugees spreekt en vraag hen ook Portugees te spreken en jou te helpen wanneer je fouten maakt. De meesten zullen dan ook hun snelheid aanpassen en meer gebaren gebruiken om je te helpen het te begrijpen. Onze ervaring is dat ze het juist enorm waarderen als je hun taal spreekt of probeer te spreken.

En wil je dat je inzet maximaal beloond wordt? Zorg dan goed voor jezelf. Eet gezond en gevarieerd, beweeg voldoende en slaap goed. Ongelofelijk belangrijk voor je hersenen en het duurzaam opslaan van nieuw geleerde informatie zoals een nieuwe taal!

Toch liever op cursus voor die stok achter de deur ?

Ik heb enkele lessen bij Da Mota gehad. Elzelien is een heel fijn persoon die haar lessen helemaal op jouw niveau aanpast. Ik kan haar dus zeker aanraden.

Meer over Portugal?

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Heb jij deze iets aan deze tips gehad?! Laat het me weten door dit te delen op Facebook of Instagram en @saudalicious te taggen in de posts.

*Dit artikel bevat affiliate links

12 Replies to “Zelf Portugees leren? Deze 10 tips helpen je op weg”

  1. Grappig om te lezen, ik ben zelf ook half Portugees-half Nederlands, en we hebben bijna dezelfde Portugese liedjes in onze afspeellijst staan. Zelf luister ik altijd naar Portugese radio (cidadefm), ben je gelijk op de hoogte van wat nieuwtjes!

    1. Hee Lisanne, wat leuk! Dat radiostation ken ik niet. Ga ik vandaag gelijk even naar kijken en wie weet toevoegen aan dit artikel. Bedankt!

  2. Olá! Eu estou a seguir um curso de português há quase quatro anos. É uma língua muito difícil, mas vale a pena, porque é a língua mais bonita do mundo! Todos os que querem aprender a falar portugês devem ouvir PractisePortuguese, come disseste na tua dica 9!!!

  3. Wát een leuke site is dit. Geweldige leuk geschreven en zó blij met de verschillende linkjes zodat mij een hoop gezoek gespaard blijft. Ik blijf volgen ❤️❤️❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire berichten

Portugese recepten: De lekkerste op een rij
Gezonde chocopasta maken zonder suiker (vegan)
Portugese Broodsoep met koriander | Sopa Alentejana
Met de auto naar Portugal tijdens corona?

Op vakantie naar Portugal?Booking.com