kalettes | feestelijk voorgerecht met flower sprouts

kalettes | feestelijk voorgerecht met flower sprouts

Kalettes – kruising tussen boerenkool en spruitjes

Kalettes. Als je mij een week geleden zou vragen wat dit zijn, had ik je geen zinnig antwoord durven geven. En ik ben niet de enige, zelfs de mannen van de groenteafdelingen bij de supermarkten in mijn omgeving keken me raar aan toen ik ernaar vroeg. Ik werd verwezen naar de koekjesafdeling, de koeling met verse olijven en zelfs naar de bloemen… Toch zijn deze schoonheidjes al een tijdje in ons land verkrijgbaar, kwam ik achter.

Aan het einde van een gezellige foodbloggersevent waarbij we een fotoshoot kregen in de keukenkampioen in Utrecht kregen we een goed gevulde goodiebag mee naar huis. En zo maakte ik kennis met de kruising tussen boerenkool en spruitjes. Ik lust het allebei, maar moet toch zeggen dat deze kleine groentes veel mooier én lekkerder zijn dan de zojuist genoemde groenten samen. Een week later had ik een etentje bij mij thuis en ging ik dus opnieuw op zoek naar de kalettes.
De Albert Heijn, Plus en Lidl zouden ze onder andere in de schappen hebben liggen, maar ik merkte dat dat niet voor alle filialen geldt. Het was een zoektocht, maar uiteindelijk had ik prijs bij de Lidl in mijn woonplaats.

Een makkelijk voorgerechtje met kalettes

In het kader van kerst en de etentjes die eraan zaten te komen leek het me leuk om de kalettes, ook wel bloemspruitjes of flower sprouts genoemd, te laten shinen in een lekker voorgerechtje. Natuurlijk met een klein Portugees tintje. En zo ontstond dit recept met kalettes, rozijnen/port chutney, geitenkaas en vijgen. Ik ben fan van deze mooie bloemspruitjes, en met dit simpele, maar originele recept denk ik jij ook!

Tip: Heel leuk als onderdeel van een gemakkelijk maar feestelijk diner met bijvoorbeeld dit wortelsoepje vooraf, deze gevulde broodjes als hoofdgerecht en deze heerlijke makkelijke cheesecake met port!

kalettes

Voor 4 personen heb je nodig:

 • +- 25-30 mooie kalettes
 • 4-6 verse vijgen
 • 40 g verse geitenkaas

Voor de chutney

 • 50 g rozijnen
 • 100 ml Portwijn
 • 20 ml balsamico azijn
 • 2 rode uien
 • 1/2 el verse tijm (blaadjes afgerist van de takjes)
 • 1 kruidnagel
kalettes

Bereiding:

 • Begin met het maken de chutney, deze kan je ook enkele dagen van te voren maken. Laat de rozijnen vast even weken in de port. Snipper ondertussen de ui en bak dit in een pan met wat olie zacht.
 • Doe nu de overige ingrediënten bij de uien en laat zachtjes inkoken tot gewenste dikte. Laat het afkoelen in een pot met deksel. Bewaar daarna in de koelkast. De chutney wordt koud geserveerd.
 • Snijd nu een klein stukje van de onderkant van de kalettes af, maar zorg dat het “bloemetje” heel blijft. Wok de kalettes met wat olijfolie, peper en zout in een (wok)pan.
 • Snijd ondertussen de vijgen in schijfjes.
 • Maak nu je bordje op door de chutney in een verticale streep over de bordjes te verdelen. Hierdoor blijven de vijgen en kalettes ook beter op hun plaats. Verdeel daarna de vijgen en kalettes en maak af met wat verbrokkelde geitenkaas.
 • Bom apetite!
kalettes

Vind je dit receptje leuk? Delen wordt op prijs gesteld!

Heb jij deze kalettes al geprobeerd? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vond! Laat het me weten door te delen op Facebook op Instagram en #saudalicious of @saudalicious te taggen!

4 Replies to “kalettes | feestelijk voorgerecht met flower sprouts”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire berichten

Portugese recepten: De lekkerste op een rij
Gezonde chocopasta maken zonder suiker (vegan)
Portugese Broodsoep met koriander | Sopa Alentejana
Met de auto naar Portugal tijdens corona?

Op vakantie naar Portugal?Booking.com