Hip Portugees aan de Amstel – Restaurant Girassol

Hip Portugees aan de Amstel – Restaurant Girassol

Helaas hebben de eigenaren van Girassol zojuist verkondigd hun deuren vanaf 9 februari 2019 te sluiten

Mijn eerste keer bij Restaurant Girassol was volgens mij een jaar of 3 geleden op valentijnsdag. Ik kwam hun speciale valentijnsmenu tegen op internet toen ik naar Portugese restaurants zocht. We zijn hiervoor helemaal naar Amsterdam gereden omdat ik dit heel graag wilde (hoe romantisch). En ik kan je vertellen, dat was het waard! Op de terugweg zaten wij heel tevreden met goed gevulde buik, een leuke ervaring rijker én een helium-hartjesballon in de auto. Na dit etentje wist ik dat dit niet de laatste keer zou zijn. Hierna ben ik er nog eens geweest met mijn ouders en schoonfamilie tijdens een Fado-avond, toevallig met dezelfde fado-zangeres als bij NATA Lisboa Amsterdam. Opnieuw een geweldige ervaring.

Pas later begon ik “Saudalicious”. Uiteraard hóórt dit geweldige restaurant op deze blog, maar ik schrijf het liefst vanuit een recente ervaring. Amsterdam is niet echt om de hoek, dus dat heeft even op zich laten wachten. Totdat ik voor mijn verjaardag van twee vriendinnen een etentje bij Girassol cadeau kreeg. Deze combineerde we met een weekend weg en eindelijk kon ik weer genieten én dit met jullie delen.

Je kunt bij Girassol lunchen, borrelen en avondeten.

restaurant girassol

Sfeer en inrichting

Girassol bevindt zich op de Weesperzijde in Amsterdam Oost, pál aan de Amstel. Een klein eindje lopen vanuit het centrum, maar zeker geen vervelende wandeling! Je kan er trouwens ook gewoon parkeren.

Na een wandeling langs de Amstel kwamen wij aan bij het restaurant. Aan de overkant van de weg, aan de Amstel, vind je het prachtige terras. Hier heb ik jammer genoeg nooit gezeten. De volgende keer wordt het dus een lunch op het terras!

Wit, blauw en wat licht bruine tinten geven samen met de inrichting een echte Portugese, frisse en gezellige uitstraling, helemaal mijn smaak! Neem eens een kijkje op hun instagram om te zien wat ik bedoel. Dat nodigt gewoon uit toch?

girassol restaurant
deze foto komt van girassol.com

Bediening

De bediening is vriendelijk en goed. Iedere restaurant medewerker had een shirtje met blauw/witte strepen aan wat helemaal bij het interieur paste. Ze hebben het overzicht en komen ook op tijd even vragen of alles naar wens is. Eigenlijk weinig over op te merken dus!

Eten

Ok, het ziet er leuk uit, de sfeer is goed en de mensen zijn vriendelijk. Het belangrijkste moet dus nog komen; het eten! Stiekem wist ik dat dat dit goed zat, maar mijn laatste bezoekje heeft dit nogmaals bevestigd. We hebben echt genoten en ik vind het heel fijn dat er ook gerechten op de kaart staan die je eigenlijk echt alleen in een Portugees restaurant kunt vinden en die je zelf ook niet zo snel kan en zal maken, zoals de octopus.

Vooraf kregen we wat brood met een lekkere tapenade. Als voorgerecht kozen we twee “petiscos” om met z’n drieën te delen. We kozen voor de pasteís de bacalhau (stokviskroketjes) en de bruschetta. Beide verrukkelijk. De pasteís waren perfect van structuur, niet te droog en niet te papperig en waren mooi opgemaakt met een sausje. De bruschetta met tomaat en avocado zag er ook heel mooi uit. Bijna zonde om op te eten zou je denken, maar gelukkig hebben we dat toch gedaan, want ook deze waren heerlijk!

restaurant girassol voorgerect

Het hoofdgerecht kiezen was een lastige opgave. Ik had het geluk dat één van mijn vriendinnen ook geen ster is in keuzes maken en ook benieuwd was naar de octopus. We kozen er dus voor om deze en de cataplana de bacalhau samen te delen. Mijn andere vriendin ging voor de kip piripiri. Drie typisch Portugese gerechten dus, die ik ook regelmatig in Portugal bestel.

Mijn favoriet was de octopus; deze was héél zacht en in combinatie met de zoete aardappel mousse verrukkelijk! De cataplana is een stoofgerechtje met bacalhau, schaaldieren, aardappels en groente, bereid in een koperen pan (zie foto). Deze was ook heel smaakvol en de pan op tafel geeft een extra Portugal-gevoel. Uiteraard heb ik een stukje van de kip geproefd, want tja, als je er iets over moet schrijven moet je het ook geproefd hebben, toch? Ook deze was helemaal goedgekeurd. Hij was lekker mals. Wat mij betreft misschien iets te mild voor een echte “piripiri”, maar ik kan me voorstellen dat veel mensen dit juist prima vinden.

restaurant girassol cataplana restaurant girassol octopus

En dan het toetje; Alle drie waren we erg nieuwsgierig naar de “pastel de nata“. We zagen hem ook al een aantal keer voorbij komen bij andere tafels, waarbij je al duidelijk zag dat dit alles behalve een standaard pastel de nata was. We besloten er één te delen. Hij werd geserveerd met fruit en kaneel ijs en was super mooi opgemaakt. Een perfecte afsluiter van ons etentje.

restaurant girassol pastel de nata

Prijs

Het eten bij Girassol is niet goedkoop, maar ook absoluut niet duur. De gerechtjes zijn stuk voor stuk bijzonder; echt Portugees, met een moderne twist en nét dat beetje extra. Ook ziet het er steeds prachtig uit en dat doet zeker wat met de beleving. Voor een voorgerechtje betaal tussen de €6,50 en de €12,00. Leuk is dat je ze gemakkelijk met elkaar kunt delen en dus zoals wij hebben gedaan iets minder gerechtjes dan personen bestellen. Voor een hoofdgerecht betaal je tussen de €15,- en €24,- en een dessert kost rond de €7,-. Prima te doen dus. Voor de menukaart kun je hier een kijkje nemen.

Aanrader?

Een hele dikke vette SIM (ja!). Zowel de sfeer als het eten is super. Het spreekt me vooral aan dat je de Portugese keuken heel goed terugziet op de kaart, maar dat er toch een verrassingselement te vinden is in alle gerechtjes wat het net wat specialer maakt. Ik ben fan van Girassol en de eerst volgende keer dat ik in Amsterdam kom ga ik er zeker heen voor een lunch.

Ben jij er al wel eens geweest? Wat is jouw favoriete restaurant in Amsterdam?

Vind je dit artikel leuk en/of vind je dat anderen dit ook moeten weten? Delen = lief!

One Reply to “Hip Portugees aan de Amstel – Restaurant Girassol”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire berichten

Portugese recepten: De lekkerste op een rij
Gezonde chocopasta maken zonder suiker (vegan)
Portugese Broodsoep met koriander | Sopa Alentejana
Met de auto naar Portugal tijdens corona?

Op vakantie naar Portugal?Booking.com