Bloemkool steak met ei | Vegetarische “Bitoque”

Bloemkool steak met ei | Vegetarische “Bitoque”

De “bitoque”

Deze bloemkool steak met ei is gebaseerd op een bekend Portugees gerecht “bitoque“. Dit is een dunne biefstuk met daarop een spiegelei. Het wordt vaak geserveerd met friet, rijst en een salade en gegeten als lunch. Simpel, zoals vaker met typsich Portugese gerechten, maar gewoon echt lekker!

De middenweg: bloemkool steak

Ik kan zo’n gerecht als de bitoque op z’n zeker waarderen maar ik vind het ook een goed teken dat steeds meer mensen bewust worden van de negatieve effecten van het eten van (te veel) vlees op zowel onze eigen gezondheid als het milieu. Nu ben ik niet van plan om hier een betoog over te gaan houden, wees gerust. Wel hoop ik stiekem toch nog een klein beetje bewustwording of overpeinzing op gang te hebben geholpen bij wie dit ook mag lezen.

Mijn vleesconsumptie is met deze redenen de laatste jaren ook enorm gedaald. Andere dierlijke producten eet ik ook een stuk minder, maar helemaal vegetarisch of veganstisch ben ik niet. Ik ben nogal van de middenweg, zo ook hierbij. Soms kan ik echt genieten van een lekker stukje vlees of vis of een eitje.

Ik zie op internet vaak gerechten of recepten voorbij komen zonder vlees, koolhydraatarm en het liefst ook vetarm. Ik vraag me dan af wat gezonder is; zo’n zo-ongeveer-alles-arm-gerecht of toch een ouderwets vlees-groente-aardappel-prutje. Tja.. In dit recept koos ik dus voor de middenweg. De biefstuk zoals bij de originele bitoque, is vervangen voor een gemarineerde bloemkool steak en – of je het nou gezond of minder gezond vindt – dat smaakte me toch een potje lekker!

Wat vind jij?

Ik ben trouwens wel benieuwd naar jouw mening! Over dit recept natuurlijk, maar ook over het eten van vlees/dierlijke producten en de uiteenlopende alternatieven die hierop bedacht worden! Laat het weten via een comment!

Meer vegetarische gerechten? Kijk dan eens bij deze vegetarische carpaccio of de vegetarische salade met lupine boontjes!

Of toch liever vegan? Probeer dan eens deze heerlijke jackfruit hapjes of dit vegan gerecht met vijgen!

bitoque bloemkool steak

Voor twee personen heb je nodig:

 • 1 bloemkool
 • 1/2 el mosterd
 • scheut witte wijn
 • zout en peper naar smaak
 • 4 knoflooktenen
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 eieren
 • 2 tl peterselie

Bereiding

 • Scheur of hak de laurierblaadjes in kleine stukjes en hak de knoflooktenen klein.
 • Verwijder de uitstekende stam en de bladeren van de bloemkool en was hem even schoon. Leg de bloemkool op zijn kop en snijd twee mooie plakken van 2 à 3 cm van boven naar beneden in de lengte zoals op de foto.
 • Marineer de bloemkool steaks met olijfolie, knoflook, peper, zout en de stukjes laurier.
 • Zet een grillpan op het vuur en laat deze heet worden. Grill de bloemkool steaks als echte biefstukjes aan beide kanten enkele minuutjes bruin. Bak daarna nog even op wat lager vuur door.
 • Bak ondertussen de spiegeleitjes in een andere pan met wat peterselie, peper en zout.
 • Blus de steaks af met een flinke scheut witte wijn en meng de mosterd door de wijn in de pan tot een sausje.
 • Leg de bloemkool steaks op de borden, verdeel er een schepje “saus” overheen en maak je bitoque af de eieren.
 • Serveer met frietjes van bijvoorbeeld zoete aardappel en een salade.
 • Bom Apetite!
bitoque bloemkool steak

Benieuwd naar het originele recept voor de Bitoque à Portuguesa? Kijk dan hier!

Heb je dit lekkere gerecht geprobeerd? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vond! Laat het me weten in de comments of deel jouw creatie op Facebook of Instagram en tag Saudalicious om het met me te delen!

16 Replies to “Bloemkool steak met ei | Vegetarische “Bitoque””

 1. Ik kies ook voor de middenweg.. ik denk persoonlijk dat het ongezond is om alles maar zo ‘arm’ mogelijk te eten.. bepaalde vetten, voedingsstoffen en vitamines heb je toch nodig?!

  1. Helemaal mee eens! We kunnen niet zonder een hoop voedingstoffen! Maar dat is niet met alles wat op de markt is helaas ?

 2. Ik ben er helaas echt geen fan van. Ik eet dan liever gewoon wat anders, maar ik ga geen vleesgerechten om toveren. Dan maar een compleet anfer gerecht of dingen weglaten.

 3. Wat een superleuk idee! ? Dat ga ik zeker eens proberen. Wij eten wel iedere dag rund, kip of kalkoen. Maar dan wel zoveel mogelijk biologisch of op zijn minst scharrel. ?

 4. Wat een leuk idee! Lekker ook. Ik vind veel vlees eten ook niet prettig. Thuis eet ik het weinig en in een restaurant kies ik vaak iets vegetarisch.

  1. Dankjewel! Oh, herkenbaar! Vaak zijn vegetarische gerechten in restaurants ook nog eens heel leuk om te nemen, omdat ze dan wat creatiever zijn met groente in plaats van enkel een salade 🙂

Populaire berichten

Portugese recepten: De lekkerste op een rij
Gezonde chocopasta maken zonder suiker (vegan)
Portugese Broodsoep met koriander | Sopa Alentejana
Met de auto naar Portugal tijdens corona?

Op vakantie naar Portugal?Booking.com