Een hersenspinsel over vrijheid

Een hersenspinsel over vrijheid

Ieder jaar worden we eraan herinnerd. En dat is maar goed ook. Want we zouden het bijna vergeten hoe goed we het hebben. En misschien juist dit jaar extra bijzonder en waardevol om bij stil te staan; vrijheid.

De afwezigheid van angst

Ik denk dat vrijheid gelijk staat aan de afwezigheid van angst. Zonder angst zijn we vrij om onszelf te leren kennen en te ontdekken wat we willen, waar we goed in zijn en waar we gelukkig van worden, zonder dat we tegengehouden worden door mitsen en maren en andere belemmerende gedachten die veroorzaakt worden door iets wat er misschien komen gaat.

We willen zekerheid, duidelijkheid en voorspelbaarheid

Een van de grootste veroorzakers van angst is onzekerheid, onduidelijkheid, onvoorspelbaarheid. En is dat niet precies wat deze periode zo lastig en ons misschien ook bang maakt? Ik denk ook dat dat de reden is er dat er zoveel verklaringen, meningen en ideeën naar boven komen, ondanks dat er zo weinig écht zeker is. Een automatische (en gezonde, maar niet altijd helpende) poging van ons mensenbrein om de situatie zekerder, duidelijker en voorspelbaarder te maken.

Voorspelbaarheid is veilig. En daarmee is het ook heel verklaarbaar waarom ons brein zo werkt; het helpt ons als soort te “overleven”. We maken minder risicovolle keuzes. We onthouden dan ook vaak vaste volgordes en voelen ons hier goed bij. Dat is ook de reden dat we zo gemakkelijk routines ontwikkelen, én waarom ze zo lastig weer af te breken zijn. Ons “oerbrein” (“voelbrein”) is in veel gevallen sterker dan onze neo-cortex (het deel van ons brein dat zich al laatste heeft ontwikkeld en waarmee me bewust denken).

Vrij of Saai?

Maar soms is het zoeken naar die zekerheid ook beperkend en misschien een beetje saai. En daarmee juist niet bevorderlijk voor een “vrij” gevoel, in mijn ogen. We hebben onszelf al zo beschermd; verzekeringen, regels, routines, vaste werkdagen etc. Een beetje risico nemen geeft ons ook weer nieuwe energie en een boost. En in hoeverre we het één of het ander fijn vinden, hangt natuurlijk ook af van wat je hebt meegemaakt en hoe jij als persoon bent.

Het blijft zoeken naar een balans. Ik vergelijk het vaak met een muzieklijst. Het is fijn om een muzieklijst vaker te draaien, we leren de nummers kennen, kunnen deze meezingen en weten zelfs welk nummer volgt op het huidige nummer. Maar soms is het ook fijn om een hele andere onbekende muzieklijst op te zetten, of in ieder geval je favoriete lijst op “shuffel” te draaien, toch?

Hoe zit dat bij jou? Ben jij meer een risicomijder of “sensation seeker”?

vrijheid angst voorspelbaarheid vlinder

Volg Saudalicious op Facebook, Instagram, Pinterest en/of LinkedIn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire berichten

Portugese recepten: De lekkerste op een rij
Gezonde chocopasta maken zonder suiker (vegan)
Portugese Broodsoep met koriander | Sopa Alentejana
Met de auto naar Portugal tijdens corona?

Op vakantie naar Portugal?Booking.com