Fado avond bij NATA Lisboa Amsterdam

Fado avond bij NATA Lisboa Amsterdam

NATA Lisboa heeft het begrepen; “The world needs NATA”! “Nata” slaat op de bekende lekkernij uit Portugal; de pastel de nata. Zie hier voor meer info hierover en een recept voor een gezondere variant. Op de site van NATA Lisboa lees je meer over hun missie en het concept van deze Portugese koffiebar keten.

In Nederland hebben we één franchise onderneming van NATA Lisboa, en wel in onze hoofdstad Amsterdam. Uiteraard moest en zou ik dit plekje gaan ontdekken. Ik zag dat ze een Portugese fado avond met hapjes organiseerden en dit trok mij over de streep. Je kunt je tijd in mijn ogen niet beter besteden dan aan het luisteren van mooie muziek of het genieten van lekker eten. Deze twee combineren is natuurlijk nog beter.

Je kunt bij NATA Lisboa Amsterdam terecht voor, zoals ze zelf zeggen; de beste pastel de nata in de omgeving, maar ook voor andere bekende Portugese lekkernijen, smoothies, wijn, koffie, port, noem maar op. Neem voor meer info eens een kijkje op hun facebookpagina.

Mijn vriend en ik maakten er een dagje Amsterdam van, en sloten deze dag af met de fado avond.

Sfeer en inrichting

NATA Lisboa Amsterdam bevindt zich in de Scheldestraat, in de Scheldebuurt van Amsterdam. Het pand zelf valt niet heel erg op. Binnen is er een lange bar, met net zoals in Portugal, een vitrine waar de zoete broodjes en koekjes je smeken om opgegeten te worden. Het lukt me dan ook nooit goed om erheen te lopen en alleen te bestellen wat ik van plan was te bestellen. Zo ook hier. Dat doen ze dus goed. Verder staan er wat tafeltjes, één langere tafel en hangen er stoere lampen. Prima sfeer, niets bijzonders.

Fado

Deze avond was natuurlijk extra sfeervol door de fado die er werd gespeeld. De Portugese Maria de Fatima was de fadista (fado-zangeres). Wij hebben al eens eerder van haar ongelofelijk mooie stem mogen genieten. Ze werd begeleid door de gitaristen Hans van Gelderen en Daniel Raposo (Portugese gitaar). Vooraf kon je wat te drinken en/of eten bestellen, waarna ze een paar liedjes speelden. Daarna werd het tapasplankje geserveerd, waarna ze weer wat nummers speelden. In de pauzes kon je nog wat bijbestellen en natuurlijk even kletsen, want tijdens de fado was het uiteraard muisstil, zodat je de klanken goed op je in kon laten werken. Het licht werd gedimd wanneer de fado speelde wat een mooie sfeer gaf. In de jaren ben ik de fado muziek steeds meer gaan waarderen. Het is natuurlijk nog een stukje mooier als je ook begrijpt wat er gezongen wordt, maar ook wanneer je dit niet kan is het, volgens mij vriend, prachtig om naar te luisteren.

Bediening

De eigenaren, beide Portugees, zijn vriendelijk, behulpzaam en in voor een praatje. Verder werden we geholpen door een andere jongeman die het geen probleem vond ons broodje te snijden, waar we om gevraagd hadden. Daarbij had hij hem ook even opgewarmd wat een aangename verrassing was. Wel wilde hij bijna onze – nog niet helemaal lege – tapasplank al weghalen. Gelukkig kon ik dat nog tegenhouden; die laatste olijfjes en kaasjes had ik juist bewaard omdat ze zo lekker zijn. 🙂

Eten

De petisco- of tapas plank die we kregen was lekker en bestond uit wat verschillende kaasjes, geroosterde broodjes, Portugese gedroogde hammen, olijfjes, jam en gegrilde paprika’s. Geen culinair hoogstandje, maar dat was ook niet te verwachten van een koffiebar.

nata lisboa amsterdam petiscos tapas

Mijn vriend nam een Portugees biertje van het merk “Super Bock” en ik ging voor een Tawny Port. Voor Port maak ik soms een uitzondering in mijn bijna-alcoholvrije leven. Luisterend naar fado en genietend van Portugese hapjes maakte dat hij extra lekker smaakte.

De verwachtingen voor de pastel de nata en de andere lekkernijen daarentegen, lagen wel wat hoger. Als “toetje” bestelden we de pastel de nata. Je begrijpt dat we geen keus hadden, als je gaat eten bij “NATA Lisboa”. Hij was goedgekeurd! Of het de lekkerste in de omgeving is, durf ik nog niet te zeggen. Ik weet dat er in Amsterdam een hoop andere plaatsten zijn waar deze besteld kunnen worden, en waar ze zelfs vers gemaakt worden.

nata lisboa pastel amsterdam

Omdat wij beide erg fan zijn van de broodjes chouriço, besloten we deze nog te bestellen. Ik liep daarom even naar de bar, waar een hele hoop lekkere taartjes mij aanstaarden, maar vooral de queijada de canela. Zodra ik iets met kaneel zie staan ben ik al snel om. En tja, in Portugal is dat dus vaak! Het cakeje met kaneel en het broodje waren bij heel erg lekker. Verder hadden we nog een pot thee voor twee personen besteld.

queijada de canela nata lisboa amsterdam
queijada de canela
nata lisboa amsterdam pao com chourico broodje
pão com chouriço

Prijs

De prijs voor een fado avond is €25,- per persoon, inclusief tapasplank. Een prima prijs, die ik zelf zelfs zou betalen voor alleen het fado-optreden. Verder zijn de prijzen op de kaart ook in verhouding.

Aanrader?

Mocht je van fadomuziek houden, of gewoon nieuwsgierig zijn en nog nooit een fado optreden meegemaakt hebben, dan zou ik zeker aanraden om hier eens naartoe te gaan. Zo’n fado avond organiseert NATA Lisboa Amsterdam ongeveer eens per maand. Ook voor een koffie-stop met heerlijke Portugees gebakje ben je hier aan het juiste adres!

Vind je dit artikel leuk en/of vind je dat anderen dit ook moeten weten? Delen = lief!

2 Replies to “Fado avond bij NATA Lisboa Amsterdam”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire berichten

Portugese recepten: De lekkerste op een rij
Gezonde chocopasta maken zonder suiker (vegan)
Portugese Broodsoep met koriander | Sopa Alentejana
Met de auto naar Portugal tijdens corona?

Op vakantie naar Portugal?Booking.com