De 20 leukste Portugese quotes die hun liefde voor eten bewijzen

De 20 leukste Portugese quotes die hun liefde voor eten bewijzen

Eten, eten en nog eens eten. De Portugezen houden ervan, en dat bewijst ook maar weer eens dat er toch écht Portugees bloed in mij stroomt.

Allereerst geef ik jullie vast een bacalhau. Ga er even voor zitten, pak er wat lekkers (en gezonds 😉 ) bij en lees hoe eten en veelgebruikte ingrediënten op de gekste manieren teruggevonden worden in Portugese uitdrukkingen. Ik hoop dat er zo geen boontje meer in je kont past na het lezen van deze quotes! (Lees snel verder om te begrijpen wat ik hiermee bedoel!)

Chamar-lhe um figo

Het een vijg noemen

Ik, en veel andere Portugezen met mij, zijn dol op vijgen en deze uitdrukking bewijst dat. Je noemt iets een vijg wanneer je refereert naar iets dat je heel leuk of lekker vindt en je het opeet, afpakt of gebruikt. Dit kan maar hoeft niet perse met eten te maken te hebben.

Nu ik dit opschrijf bedenk ik me dat het echt een uitdrukking is voor mijn vriend, die eigenlijk altijd alles wat overblijft tijdens een etentje “een vijg kan noemen” 😉

DSC_1274.JPG
Onze winst na een trail in Natuurpark Serra d’Aire e Candeeiros; een tas vol met heerlijke vijgen!

Quem come a carne que roa os ossos

Wie het vlees eet, zal ook de botten kauwen

Wij zouden zeggen; wie A zegt, moet ook B zeggen. Als je ergens aan begint moet je het ook afmaken. Ook als het niet zo leuk is als dat je had verwacht.

Não lhe cabe um feijão no cu

Er past geen boontje in mijn kont

Ik ben benieuwd wie deze heeft bedacht! Best een bijzondere manier om aan te geven dat je ergens heel blij of tevreden mee bent… Waar zou dat toch vandaan komen?

Wist je dat bonen heel gezond én veelzijdig zijn? Je kunt er hele lekkere dingen mee maken! Zoals deze salade, deze broodjes of deze simpele variant feijoada!

Puxa a brasa à sua sardinha

De kolen onder je eigen sardientje leggen

Deze doet me denken aan de geur van de sardientjes op de barbecue van onze buren in Portugal. Zij verdelen letterlijk én figuurlijk de kolen onder alle sardientjes zodat iedereen een perfect visje te eten heeft tussen de middag.

Wanneer je zegt dat iemand alleen kolen onder zijn eigen sardientje legt, wil dit zeggen dat diegene alleen aan zichzelf denkt.

IMG_20180110_181309_234
Onze buren die samen hun sardientjes grillen op de barbecue

O que não mata, engorda

Waar je niet aan dood gaat, maakt je dikker

Deze uitdrukking stamt nog uit de tijd dat het als positief werd gezien als je wat “dikker” was ?
Dit wordt gebruikt om aan te geven dat je iets wat je niet lekker vind, toch gewoon moet eten want; “what doesn’t kill you makes you stronger!” Soms kun je bepaald eten ook pas waarderen als je het een paar keer geprobeerd hebt.

Onde se ganha o pão, não se come a carne

Waar je je brood verdient, eet je niet je vlees

Sommige dingen kun je maar beter gescheiden houden. Vaak gaat dit dan over werk en privé. Dit is iets wat in Nederland ook vaak gezegd wordt. Soms is dat best lastig, om je werk niet “mee naar huis te nemen” of om je te concentreren als het privé niet helemaal lekker gaat.

Toch kan het volgens mij ook heel positief zijn wanneer je deze twee niet gescheiden kunt houden; Bijvoorbeeld als jij van je hobby je werk hebt weten te maken. Ken of ben jij iemand bij wie dit is gelukt? 

É de pequenino que se torce o pepino

Van kleins af aan kromt de komkommer zich 

De boeren moeten er al vroeg bij zijn om hun komkommerplant goed te laten groeien door deze op tijd en op de juiste manier te snoeien. Dit geldt eigenlijk ook voor mensen; Hoe jonger we iets leren, hoe gemakkelijker dit zal zijn en hoe beter het ons zal bijblijven.

Een goed voorbeeld is het leren van talen. Ik ben niet twee-talig opgevoed, maar wel van jong af aan naar Portugal gegaan waardoor ik een redelijke basis heb. Ik merk goed dat het perfectioneren van de taal nu erg lastig is!

SAMSUNG CSC
2017: Groenten op de markt in Lissabon

 

Casa que não há pão, todos ralham e ninguém tem razão

In een huis zonder brood, schreeuwt iedereen en heeft niemand gelijk

Vriendschap gezondheid, familie en liefde. Wanneer we een van deze fundamentele behoeftes (het “brood”) missen, voelen we ons vaak in het algemeen een stuk minder en is alles al snel een reden om boos te worden.

Zin in een lekker en gezond broodje? Probeer dit recept eens!

Tens mais olhos do que barriga!

Je hebt meer ogen dan buik!

Deze uitdrukking gebruik je om aan te geven dat iemand meer te eten opschept dan dat hij op zou kunnen.

Trocar alhos por bugalhos

Knoflook met galnoten verwisselen

OK, het eerste wat je je nu misschien afvraagt is; What the * is een galnoot? Dat is de gladde, ronde, 10-20 mm grote gal, die voorkomt in bladoksels van tweejarig hout van de zomer- en wintereik en wordt veroorzaakt door de galwesp Andricus kollari. Ah, natuurlijk! (Bron; wikipedia)

De betekenis is waarschijnlijk best te raden. Het betekent zoiets als “appels met peren vergelijken”.
alho-e-bugalho-cke

 

A mulher e a sardinha querem-se da mais pequenina 

Zowel bij vrouwen als sardientjes, wil je het liefst de kleinste

Het lekkerste en sappigste sardientje is altijd de kleinste! Zo schijnen de mannen ook naar de vrouwen te kijken… Hebben wij als lange Nederlandse dames even pech…

Boa como o milho

Zo goed als maïs

Wanneer je het hebt over iemand die je heel sexy of  hot vindt!

Dar um bacalhau

Een bakkeljauw geven

Deze uitdrukking wordt gebruikt om aan te geven dat je iemand begroet of een hand geeft. Ik vind bacalhau heerlijk, maar als je deze uitdrukking letterlijk zou nemen zou je wel héél veel bacalhau moeten eten!

De reden dat Portugezen van bacalhau houden? Probeer het zelf eens, met bijv. dit of dit recept uit de oven, of deze heerlijke curry

Cabeça de alho chocho

Een rotte knoflook-hoofd

Een mooi voorbeeld hiervan ben ik denk ik zelf. Ik ben meester in verspillen van tijd aan zoeken naar spullen die ik nét ergens heb neergelegd, de keuken in slechts enkele minuten totaal laten ontploffen of elke keer weer de kant oplopen waar ik net vandaan kwam nadat ik een winkel in geweest ben. Af en toe heb ik dus echte rotte knoflook- hoofd; een warhoofd.

Over knoflook gesproken; probeer deze knoflookbroodjes eens! Tip; gebruik wel verse knoflook!

SAMSUNG CSC
2015: Knoflook genoeg op de mark in Loulé!

 

Chorar de barriga cheia 

Huilen met een volle buik 

Tevreden zijn met wat je hebt is iets heel moois. Je huilt met een volle buik als je eigenlijk al iets hebt gehad, maar toch nog door blijft zeuren. Tja, van sommige dingen heb je nooit genoeg…

Grão a grão enche a galinha o papo

Graan bij graan vult de haan zijn buik

Alle beetjes helpen! Als je geduld hebt en voor lange tijd steeds een stukje vooruit gaat, kom je uiteindelijk een heel eind! Soms goed om even bij stil te staan als je van jezelf wat ongeduldig bent…

Grão is letterlijk vertaald “graan”, maar wordt ook vaak gebruikt om grão de bico mee af te korten, wat kikkererwt betekent.

Met kikkererwten kun je veel kanten op in de keuken. Kijk hier voor een lekker kikkererwten-spread recept of probeer deze smoothie met kikkerwten!

SAMSUNG CSC
Barcelos, Portugal, 2015

Sem papas na língua

Zonder pap op je tong

Heerlijk als mensen gewoon zeggen waar het op staat! De Portugese variant van geen blad voor de mond hebben.

Voor een lekker “papje” als ontbijtje kun je deze gezonde smoothiebowls met chocolade, pompoen of sinaasappel-koffie eens proberen!

São muitos anos a virar frangos!

Dat zijn heel wat jaren kippen draaien!

Dit zeg je over iets dat je al heel lang doet en waar je veel ervaring mee hebt.

Zin in een lekker kip-recept? Kijk eens hier!

Com a faca e o queijo na mão

Met mes en kaas in je hand

Wij zouden hier zeggen; met twee vingers in de neus!  Als je iets met mes en kaas in je hand kunt doen, wil dat dus zeggen dat het peanuts zal zijn!

Não vai ser pêra doce

Dat zal geen zoete peer zijn

Als iets geen zoete peer zal zijn, wil dat zeggen dat het niet gemakkelijk zal worden!

 

Zo zijn er nog veel meer uitdrukkingen die iets met eten te maken hebben, wat toch wel laat zien hoe dol die Portugezen daar op zijn!

One Reply to “De 20 leukste Portugese quotes die hun liefde voor eten bewijzen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire berichten

Portugese recepten: De lekkerste op een rij
Gezonde chocopasta maken zonder suiker (vegan)
Portugese Broodsoep met koriander | Sopa Alentejana
Met de auto naar Portugal tijdens corona?

Op vakantie naar Portugal?Booking.com